
Some rules to keep in mind:
Pay Rate: You must receive at least the minimum 
wage for every hour you work. 

Written notice:  When you are hired, the 
employer must give you a sheet with your rates 
of pay, payday, credits and their name, address, 
phone number.

Overtime rate:  Most workers must receive an
overtime rate for every hour worked over 40 hours
in a workweek. The overtime rate is 1½ times the
regular hourly rate. For example, if your regular
rate is $15.00 per hour, the overtime rate is $22.50
per hour. 

Frequency of Pay:  In general, manual workers 
must be paid weekly, and must receive a pay 
stub with their wages. 

Meal period:  In general, you must have a half-hour 
meal break -- uninterrupted, without any duties -- if 
you work more than 6 hours in a row.

Employer Meals and Lodging:  Any food or 
housing that an employer gives you must meet and 
comply with all health and safety standards. 

Child Labor:  If you are under 18 years old (a 
minor), you can work if you have the right permits 
and certificates. 
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Our rules assure:
• Proper wages
• Safe working and living conditions
• �Freedom from discrimination, abuse and

retaliation at work

These rules apply to all workers:
• Foreign
• Domestic
• Regardless of immigration status

We are here to protect your rights as 
an employee

Help us to help you.
It is against the law for anyone to obtain 
labor or other services by:

• Force
• Fraud
• Coercion
• Threats
• Withholding documents

New York State has labor laws 
that cover you. 

The New York State Department of Labor is an Equal Opportunity Employer/Program.  
Auxiliary aides and services are available upon request and free of charge to individuals with disabilities TTY/TDD 711 or 1-800-662-1220 (English) / 1-877-662-4886.

No retaliation:  The law protects you against retali-
ation, punishment or poor treatment for exercising 
your rights under the labor laws.

Contact List
Call for help about:
Labor laws, unpaid wages, overtime rates, illegal
deductions, child labor, meal periods, ride safety

NYS Department of Labor
1-888-469-7365 (Choose “0” for Operator 9am-5pm)
1-877-466-9757

Enforcement of visa worker laws (H-2A/H-2B)
U.S. Department of Labor (Wage & Hour)
1-866-487-9243

Safety on the job or temporary housing concerns
Occupational Safety and Health Administration 
1-800-321-6742 (OSHA Emergency line)

For public health emergencies  
NYS Department of Health
1-866-881-2809

If you have become injured or sick due to work 
NYS Workers’ Compensation Board
1-800-580-6665

For more information call:
The Division of Immigrant Policies and Affairs
1-877-466-9757

National Human Trafficking Resource Center
1-888-373-7888

Emergencies: Dial 911

Workers in New York State

Carnivals, Fairs 
and Concessions

New York City $16.00/hour

Long Island and 
Westchester County $16.00/hour

Remainder of New York State $15.00/hour

1/1/24 - 12/31/24

www.labor.ny.gov  1-888-469-7365    



Kilka zasad, o których należy pamiętać:
Stawka wynagrodzenia:  Musisz otrzymywać co 
najmniej płacę minimalną za każdą przepracowaną 
godzinę. 

Pisemne powiadomienie:  Po zatrudnieniu 
pracodawca musi przekazać arkusz ze stawkami 
wynagrodzenia, dniem wypłaty, kredytami oraz 
swoim imieniem i nazwiskiem, adresem i numerem 
telefonu.

Stawka za nadgodziny:  Większość pracowników 
musi otrzymywać stawkę za nadgodziny za każdą 
godzinę przepracowaną powyżej 40 godzin w 
tygodniu. Stawka za nadgodziny jest o 1½ raza 
wyższa niż zwykła stawka godzinowa. Na przykład, 
jeśli regularna stawka wynosi $15,00 za godzinę, 
stawka za nadgodziny wynosi $22,50 za godzinę. 

Częstotliwość wypłacania wynagrodzeń: 
Ogólnie rzecz biorąc, pracownicy fizyczni muszą 
otrzymywać cotygodniowe wynagrodzenie, a wraz 
z nim odcinek wypłaty. 

Czas posiłków:  Ogólnie rzecz biorąc, musisz mieć 
półgodzinną przerwę na posiłek - nieprzerwaną, 
bez żadnych obowiązków - jeśli pracujesz dłużej 
niż 6 godzin pod rząd.

Posiłki i zakwaterowanie pracodawcy:  Wszelka 
żywność lub zakwaterowanie zapewniane przez 
pracodawcę muszą spełniać wszystkie normy 
bezpieczeństwa i higieny pracy. 

Praca dzieci:  Osoby poniżej 18. roku życia 
(niepełnoletnie) mogą pracować, jeśli posiadają 
odpowiednie zezwolenia i certyfikaty. 
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Nasze zasady zapewniają:
• Odpowiednie wynagrodzenia
• Bezpieczne warunki pracy i zamieszkania
• �Wolność od dyskryminacji, nadużyć

i działań odwetowych w pracy

Zasady te dotyczą wszystkich pracowników:
• Zagranicznych
• Krajowych
• Bez względu na status imigracyjny

Jesteśmy tutaj, aby chronić prawa 
pracowników

Pomóż nam pomóc sobie.
Uzyskiwanie pracy lub innych usług przez 
kogokolwiek jest niezgodne z prawem:

• Siłą
• Drogą oszustwa
• Drogą przymusu
• Stosując groźby
• Zatrzymując dokumenty

W Stanie Nowy Jork obowiązują 
przepisy prawa pracy. 

Departament Pracy stanu Nowy Jork jest pracodawcą zapewniającym równość szans.  
Sprzęt oraz usługi pomocnicze są dostępne dla osób niepełnosprawnych na życzenie pod numerem TTY/TDD 711 lub 1-800-662-1220 (angielski) / 1-877-662-4886.

Brak działań odwetowych:  Prawo chroni 
przed odwetem, karami lub złym traktowaniem 
za korzystanie z praw wynikających z przepisów 
prawa pracy.

Lista kontaktów
Zadzwoń po pomoc w sprawie:
Przepisów prawa pracy, niewypłaconych 
wynagrodzeń, stawek za nadgodziny, nielegalnych 
potrąceń, pracy dzieci, okresów posiłków, 
bezpieczeństwa jazdy

Departament Pracy Stanu Nowy Jork
1-888-469-7365 (Wybierz „0”, aby uzyskać
połączenie z operatorem w godzinach 9:00-17:00)
1-877-466-9757

Egzekwowanie przepisów dotyczących 
pracowników wizowych (H-2A/H-2B)
Departament Pracy Stanów Zjednoczonych 
(płace i godziny)
1-866-487-9243

Bezpieczeństwo w miejscu pracy lub tymczasowe 
zakwaterowanie
Administracja Bezpieczeństwa i Higieny Pracy 
1-800-321-6742 (infolinia OSHA)

W przypadku sytuacji zagrożenia zdrowia 
publicznego
Departament Zdrowia Stanu Nowy Jork 
1-866-881-2809

Jeśli doznałeś urazu lub zachorowałeś w związku 
z pracą 
Komisja ds. Odszkodowań Pracowniczych Stanu 
Nowy Jork 
1-800-580-6665

Aby uzyskać więcej informacji, zadzwoń:
Wydział Polityki i Spraw Imigrantów
1-877-466-9757

Narodowe Centrum ds. Zasobów Handlu Ludźmi
1-888-373-7888

Nagłe wypadki: Zadzwoń pod numer 911

Pracownicy w Stanie Nowy Jork

Karnawały, targi 
i koncesje

Miasto Nowy Jork $16,00/godzina

Long Island oraz 
Hrabstwo Westchester $16,00/godzina

Pozostała część Stanu 
Nowy Jork $15,00/godzina

01.01.24 - 31.12.24

www.labor.ny.gov  1-888-469-7365    


